Program Amacı: Acil sağlık sorunlarında hasta veya kazazedelerin hayatlarını kurtarıcı acil tıbbi girişim ve bakımı verebilen, nitelikli sağlık personeli yetiştirmektir. Program mezunları İlk ve Acil Yardım Teknikeri (Paramedik) ünvanını almaktadırlar. Paramedikler, olay yerinde Temel Yaşam Desteği ve İleri Yaşam Desteği ile kendilerine verilen yetkiler çerçevesinde diğer acil tıbbi girişimleri uygularlar. Aynı zamanda, acil yardım aracı olan ambulansların sürücülüğünü de yapabilmektedirler.
Ülkemiz ve Sektör İçin Önemi: Programımız, toplumda acil meydana gelebilecek sağlık sorunlarında, hastane öncesi acil sistemindeki şartların ve alanın zorlu koşullarında gerekli olabilecek rol ve sorumlulukları taşıyan özel donanımlı personelin yetiştirilmesinde öncü rolü üstlenerek bunu insan sağlığını koruma ve iyileştirmeye yansıttığı için önem arz etmektedir.
Sağlık sektörünün beklentileri ve ihtiyacı doğrultusunda yaşam boyu gelişme eğilimi gösteren, farklılık yaratan ve alanında yeterli bilgi ve beceriye sahip paramedikleri yetiştirmeye yönelik eğitimimiz, öğrencilerimize mesleki bilgi ve becerilerin yanı sıra etkin iletişim kurma, ekip içerisinde çalışabilme, sorunları fark edebilme ve çözme yeteneği kazandırmayı da amaçlamaktadır.
Paramedik mesleğinin temel sorumluluklarının doğrudan yaşam kurtarmayla bağlantılı olması ve yapılan tıbbi hataların çoğu zaman telafisinin olmamasından dolayı bu alandaki çalışmalar hayati önem arz etmektedir. Yaşam ile ölüm arasında bu kadar belirleyici olan bir meslek eğitiminde uzmanlaşarak, akademik çalışmaların yaygınlaştırılması oldukça önemlidir. Paramedik mesleği diğer meslek gruplarından farklı bir meslek grubudur, dolayısıyla eğitimde uygulanması gereken yöntemler de farklıdır. Bugün için en önemli sorunlardan biri, özellikle farklı meslek gruplarından olup, meslek eğitiminde görev alan öğretim elemanlarının, mesleğin gerektirdiği eğitim bilgi ve becerilerine yeterince sahip olmamalarıdır. İlk ve acil yardım ile ilgili eğitimi sürecinde sahip olunan bilgi, beceri, tutum ve davranışları günümüz toplumunun ihtiyaçlarına uygun olarak geliştirebilmek ve bu alanın etik kuralları çerçevesine uygun bilgi donanımına sahip alanında uzman bireyler yetiştirmek il ve acil yardım programı ile gerçekleştirilecektir.
İstihdam Olanakları: Mezunlarımız, Sağlık Bakanlığı İl Ambulans Servisi (112) Başhekimliği ambulansları ve komuta kontrol merkezlerinde, Özel hastaneler ve özel ambulans şirketlerinde, belediye ve üniversitelere bağlı sağlık kuruluşlarının ambulanslarında, üniversite ve kamu kurumu olan sağlık kuruluşlarının acil servislerinde iş bulabilmektedirler.
DGS İle Geçilebilecek Bölümler: ÖSYM'nin ilgili mevzuatı doğrultusunda Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Temel Yeterlilik Testi (TYT) Sayısal Puanı ile öğrenci alınmaktadır. Mezun öğrencilerimiz yine Yüksek Öğretim Kurumunu ilgili mevzuatları doğrultusunda; Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Hemşirelik, Sağlık Yönetimi, İş Sağlığı ve Güvenliği, Sosyal Hizmet, İnsan Kaynakları Yönetimi vb. bölümlere dikey geçiş sınavı veya sağlıkta lisans tamamlama sistemi ile lisans programlarını tamamlayabilirler.